fp-dogodki

Začetna stran Operativa Ostali dogodki 4.7.2015 7. Pohod članic Gasilske zveze Slovenije

4.7.2015 7. Pohod članic Gasilske zveze Slovenije

159V soboto, 4. 7. 2015, je bilo ob 8.30 uri na parkirišču pri Calcitu polno rdečih vozil. Marsikdo, ki je želel v lepem sobotnem dopoldnevu proti svetemu Primožu, se je spraševal, kaj se dogaja oz. kaj je narobe v tem koncu. Prav nič ni bilo narobe, ampak vse še kako prav. Gasilke so prihajale na zbirno mesto 7. pohoda gasilk Gasilske zveze Slovenije, ki ga vsako leto organizira Komisija za članice GZ Kamnik. Glede na lansko število udeleženk, smo se tokrat odločili, da ponudimo pohodnicam dve poti, težjo in lažjo.

 

Na težjo pot se je podalo 105 pohodnic in pohodnikov, spremljali pa so jih skrbni vodiči, ki so skrbeli da je bilo vse v redu. Že kmalu po štartu je imela ena izmed pohodnic zdravstvene težave in ker ničesar ne prepuščamo naključju, vedno poskrbimo, da je logistično vse pokrito. Vključno z bolničarji ter spremljevalnim vozilom, je bil tudi tokrat Jani z vozilom hitro na kraju dogodka ter pohodnico odpeljal na cilj, kjer je z možem počakala na ostale. Kasneje je še dvakrat je prepeljal gasilke, ki so precenile svoje sposobnosti. Na Svetem Primožu je prijetno dišalo po kavi, ki jo je skuhal gostilničar Peter, kasneje pa so si ogledali cerkev Svetega Petra, Uroš pa je povedal pa marsikaj zanimivega o njej.

Pot so nadaljevali proti Mick'ni bajti, kjer je Milena v narečju povedala nekaj besed o njej. Še malo so zagrizli kolena in že so se pričeli spuščati proti Kisovcu, kjer jih je pričakala druga skupina z mladim harmonikašem Tomijem iz Gornje Radgone.

Druga skupina se je z vozili odpeljala do Kranjskega Raka, kjer je bil čas za kavico, ki jo je postregel pohodnicam že znani gostilničar Joško Omovšek. Od tam smo peš krenili po gozdni poti do Ravni, kjer je Minka Kramar Pestotnik predstavila zdravilne rastline, ki v tem času rastejo na planini, predvsem pa je na prikupen način opozorila na varovanje narave. Pot je bila res lahka, saj smo hodili po ravnem, vse do razpotja, kjer smo šle naproti prvi skupini, predvsem z namenom, da tudi druga skupina vidi, kakšen lep razgled ponuja na naše čudovite planine, vključno z Veliko planino. Žal je megla ovijala vrhove, tako, da bodo vsi, ki se bodo želeli naužiti teh pogledov, še enkrat priti v naš konec.

Dolga kolona se je vila proti Kisovcu, malo pred ciljem pa je, kot se za gasilce spodobi, Tone vse postrojil. Nato smo v koloni po eden nadaljevali pot ter na cilju prejeli spominska darilca - deske čebularice z motivom gasilke. Za tisk je ponovno, tako kot vsako leto, poskrbel Tomaž Sedelšak, za kar smo mu zelo hvaležne.

Po okrepčilu z obaro, ki jo je skuhala gostilničarka Boža ter sladkanju s pecivom, ki smo ga napekle članice GZ Kamnik, je sledil še zabavi del pohoda. V prvi igri sta ekipi morali krojaški pupi pravilno obleči v delovno obleko ter v žensko uniformo. Sodnice so bile stroge in so vsako napako temeljito obrazložile. V nadaljevanju nas je Nada Tersalič, ki je bila oblečena v gorenjsko narodno nošo, skupaj s soplesalcem Francem Koželjem naučila nekaj plesnih korakov in ugotovile smo, da kljub ubranim tonom harmonikarja Karla Kutnarja zadeva sploh ni enostavna.

Sledila je nogometna tekma z napihljivo žogo, da pa bi bila igra še težja, sta imeli po dve tekmovalki zvezani roki. Zagrizeno so se borile za žogo in marsikatera je bila deležna tudi brce, vendar jih vse to ni ustavilo. Tekma je je končala z izenačenim rezultatom, tekmovalke pa so ob koncu prejele medalje ter se tovariško pozdravile z nasprotnicami.

Ura se je bližala četrti, ko je bil uradni zaključek pohoda, zato smo se odpravili proti dolini. V spremstvu vodičev so se prvi odpravili proti Stahovici, drugi pa proti Ravnem.

Organizatorji pohoda smo si oddahnili, zadovoljni, da smo uspešno speljali še en pohod, pokazali še nov košček našega prelepega konca in začeli razmišljati, kam jih bomo popeljali naslednje leto.

Vladka Bučevec

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

scroll back to top
 
Nazaj...