Začetna stran Operativa Izobraževanje 25.11.2012 Izobraževanje o UNP in prezračevanju

25.11.2012 Izobraževanje o UNP in prezračevanju

PGD Kamnik UNP 13V gasilskem domu je v izvedbi Tomasa Felkarja in Jureta Dolinarja iz Zavoda Vizija Varnosti potekalo izobraževanje gasilcev o utekočinjenem naftnem plinu (UNP) in pravilnih postopkih prezračevanja zadimljenih prostorov s pomočjo podtlačnih ali nadtlačnih ventilatorjev. Poleg naših gasilcev so se na povabilo na izobraževanje odzvali tudi gasilci iz PGD Duplica, Šmarca, Kamniška Bistrica, Nevlje, Gozd in Tunjice.

 

 

 

V prvem delu izobraževanja je Tomas Felkar teoretično predstavil specifike UNP ter pravilno ravnanje v primeru požara. V diskusiji smo  analizirali nekaj možnih scenarijev, ki bi nas lahko doleteli na intervencijah, ter se pogovorili o možnih izvedbah pravilnega posredovanja. S pomočjo posebne učne naprave smo si ogledali moč eksplozije pri različnih koncentracijah plina v namišljenem prostoru. Pri izvedbi teh vaj smo praktično preizkusili tudi eksploziometer ter se pogovorili o uporabi te naprave. Ob koncu prvega dela smo na parkirišču pred domom praktično preizkusili gorenje plina, ki je izhajal iz jeklenke, ki jo imamo običajno v svojih domovih.

V drugem delu pa je Jure Dolinar s pomočjo makete hiše predstavil uporabo ventilatorjev v primeru zadimljenosti stanovanjske hiše oz. bloka, saj je na maketi možno dodajati nadstropja, tako da se lahko uporabi pripomoček v različnih izvedbah. Ob pomoči umetnega dima in maket ventilatorjev smo si ogledali različne taktike prezračevanja. Praktično smo preizkusili nekaj scenarijev požarov oz. zadimljenosti različnih prostorov ter ugotavljali pot dima ob različnih postavitvah ventilatorejv po prostorih.

Omenjeno izobraževanje je bilo zadnje večje izobraževanje v letu 2012, s podobnimi izobraževanji pa bomo nadaljevali tudi v letu 2013. Podobno kot letos, bomo na večja izobraževanja povabili tudi sosednja društva, saj le to lahko bistveno pripomore k boljšemu skupnemu posredovanju v primeru intervencij.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

VIDEOTEKA:

Uporaba eksploziometra

Eksplozija plina

Prezračevanje prostorov 1

Prezračevanje prostorov 2

 

 

scroll back to top