fp-dogodki

Začetna stran Operativa Ostali dogodki 17.11.2012 Strokovna ekskurzija članov društva

17.11.2012 Strokovna ekskurzija članov društva

PB170200Danes smo se člani društva podali na strokovno ekskurzijo na Goriško in v Brda. V jutranjih urah smo se iz meglenega Kamnika odpravili proti sončni Novi Gorici, kjer smo si najprej privoščili jutranjo kavo.

 

 

 

Napolnjeni z energijo in popolnoma prebujeni smo se povzpeli do frančiškanskega samostana Kostanjevica, od koder je čudovit pogled na staro (italijansko) Gorico in Novo Gorico. Pater nas je popeljal skozi zgodovino samostana ter razkazal grobnico Burbonov in samostansko knjižnico patra Stanislava Škrabca. Ob kopici podanih podatkov smo si najbolj zapomnili dvoje: da v grobnici počivajo zadnji člani francoske kraljevske rodbine Burbonov, ki so jih leta 1830 ob julijski revoluciji pregnali iz Francije (od tod tudi drugo ime za samostan - "Mali St. Denis") ter da se v knjižnici nahaja inkunabula slovnice Adama Bohoriča Zimske urice.

Naslednja točka je bila obarvana gasilsko, saj smo si ogledali prostore in opremo Poklicne gasilske enote Nova Gorica ter prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica. Poklicni in prostovoljni gasilci imajo skupne prostore, kar je v Sloveniji dokaj redko. S predstavniki društva smo si podrobno ogledali njihovo opremo ter se seznanili s specifikami njihovih intervencij v naravi, kjer se velikokrat srečujejo z nevarnimi ostanki ubojnih sredstev iz obeh svetovnih vojn.

Sledil je premik iz enega geografskega območja v drugega, saj smo se podali na kosilo v Goriška Brda, kjer smo imeli za kosilo pravo briško joto ter narezek z domačimi mesninami in sirom. Mnogi so v joti pričakovali tudi kranjsko klobaso, vendar v briško joto očitno ne spada.

S polnimi želodčki je sledil vzpon na razgledni stolp Gonjače. Do vrha 23 metrov visokega stolpa vodi 144 stopnic. Trud za vzpon je bil vsekakor poplačan, saj se je z vrha odprl veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Ob spomenik ob vznožju stolpa, ki je posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne na desnem bregu Soče, smo naredili še obvezno skupinsko sliko.

Ker nas je izlet popeljal v vinorodni okoliš, smo si ob zaključku izleta ogledali še vinsko klet Ščurek, kjer smo lahko degustirali kar nekaj vrst njihovih vin ter si s pristnim domačim sirom in kruhom naredili "podlago" za zasluženo večerjo v gostilni Kavčič na Brezovici pri Ljubljani.

V poznih večernih urah smo se srečno vrnili nazaj na našo izhodiščno točko. 

Posebna zahvala gre podjetju KAM-BUS, ki nam je omogočil prevoz z modernim in udobnim turističnim avtobusom za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

scroll back to top
 
Nazaj...