Začetna stran Operativa Izobraževanje 2.6.2012 Gasilska vaja »Prometna nesreča z udeležbo avtobusa 2012«

2.6.2012 Gasilska vaja »Prometna nesreča z udeležbo avtobusa 2012«

PGD Kamnik vaja avtobus  44Prvo junijsko soboto smo imeli na dvorišču našega društva gasilsko vajo z naslovom »Prometna nesreča z udeležbo avtobusa 2012«. S strani podjetja Kam-Bus smo prejeli odslužen avtobus, ki je služil kot odličen "učen pripomoček" za vadbo taktike in tehnike posredovanja v primeru nesreče z udeležbo avtobusa. Pred samim delom na vozilu, smo imeli kratek teoretičen uvod, v katerem sta poveljnik in pomočnik poveljnika za tehnično reševanje (tudi dolgoletni mehanik v podjetju Kam-Bus) predstavila specifiko nesreč z udeležbo avtobusa ter samo sestavo in posebnosti tovrstnih vozil.

 

Vaja je bila zastavljena zelo odprto, saj ni šlo za klasično predstavitveno vajo, kjer so vsi scenariji že vnaprej določeni, ampak smo določili le splošne okvirje, same naloge in izzive pa smo si zastavljali sproti, skaldno z okvirnim načrtom. V primeru, da se je pojavilo kakšno vprašanje ali predlog, smo vajo zaustavili ter prediskutirali o tem ter nato nadaljevali z delom. Med vajo, ki je trajala več kot pet ur, smo tako praktično preizkusili vso opremo, tako tehnično-reševalno kot tudi drugo gasilsko opremo, ki jo je možno uporabiti v primeru reševanja pri nesreči z udeležbo avtobusa. Taktiko posredovanja smo vadili v dveh primerih in sicer, ko je avtobus na kolesih in ko se vozilo po nesreči prevrne na bok. K sodelovanju pri vaji smo povabili tudi vsa društva iz naše gasilske zveze, udeležili pa so se jo gasilci iz PGD Šmarca, Srednja vas, Zgornji Tuhinj in Motnik. Po končani vaji smo naredili kratko analizo, kjer smo strnili poglede na vajo ter prediskutirali o ugotovitvah do katerih smo prišli med samo vajo, saj smo kar nekajkrat isto problemsko situacijo reševali s pomočjo večih različnih pristopov.

Vajo si je ogledal tudi župan občine Kamnik Marjan Šarec.

Avtorica dela fotografij: Janja Zorman Macura, Občina Kamnik

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

scroll back to top