Začetna stran Operativa Izobraževanje 12.5.2012 Vaja" Potres Kamnik 2012"

12.5.2012 Vaja" Potres Kamnik 2012"

PGD Kamnik potres 26Danes smo se na povabilo Kinološkega društva Kamnik udeležili prikazne vaje reševalnih psov v okviru praznovanja njihove 30 letnice delovanja. Na vaji, ki je potekala na gradbeni deponiji ŽURBI team na Duplici pri Kamniku, je iz našega društva sodelovalo 6 gasilcev z vozilom TRV-2D.

Vajo je organizirala Enota reševalnih psov pri KD Kamnik v sodelovanju z Občinskim štabom CZ in Občino. Scenarij vaje je predvideval potres na območju Kamnika ter posledično potrebo po iskanju in reševanju zasutih ali pogrešanih oseb. Na vaji so sodelovale, poleg naše enote, še sledeče enote: MERP, državna enota za iskanje zasutih v ruševinah, pri Kinološki zvezi Slovenije, Društvo Gorska reševalna služba Kamnik, Nujna medicinska pomoč ZD Kamnik, Helikopterska enota Slovenske vojske, Letalski klub Kamnik ter ostali člani Kinološkega društva Kamnik.

Vaja se je začela ob 9:00, ko naj bi območje Kamnika prizadel uničujoč potres. Na kraj nesreče je bilo poslanih s pomočjo helikopterja SV več reševalcev z reševalnimi psi, hkrati pa se je območje potresa pregledovalo tudi s pomočjo ultralahkega letala. Ker so reševalci s psi naleteli na osebo, ki je bila poškodovana na višini (na delovnem stroju za mletje peska), so za pomoč zaprosili člane Društva GRS Kamnik za pomoč pri transportu poškodovanca. Med nadaljnjim iskanjem preživelih pa so naleteli tudi na osebo, ki je bila zasuta med betonskimi bloki, zato so za pomoč pri premiku betonskih blokov zaprosili člane našega društva, hkrati pa je bila aktivirana tudi NMP ZD Kamnik. Po uspešno opravljenih nalogah, ki so bile dodeljene posameznim službam, se je vaja zaključila.

Vaja je bila pripravljena na zelo zanimiv in razgiban način, saj je povezovala različne strukture CZ, ki se pri tovrstnih nesrečah združijo ter pomagajo ljudem, ki potrebujejo pomoč.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

scroll back to top