fp-mladina

Začetna stran Operativa Mladina 5.3.2011 Strokovna ekskurzija mladine

5.3.2011 Strokovna ekskurzija mladine

PGD_kamnik_mladina_01V soboto 05.03.2011 se je gasilska mladina iz PGD Kamnik odpravila na strokovno ekskurzijo. Za raziskovanje Slovenije smo si izbrali primorski okoliš.

 

Kot nalašč smo ujeli eno najlepših spomladanskih sobot – in to še na Primorskem, kjer je burja doma. A le tokrat se je odpravila na dopust, saj je čez cel teden imela veliko dela pri odkrivanju hiš in lomljenju dreves.

PGD_Kamnik_mladina_09

 

Gasilsko mladino je pred prihodom v Strunjan pozdravil skoraj stoletni drevored Pinj, ki je skozi leta in leta spletel velik vejnati obok. Pri najstarejših slovenskih solinah v Strunjanu se je avtobus ustavil, saj je bila dolga pot za nami in škoda bi bilo še dalj časa čakati na slastne pustne krofe. 

PGD_Kamnik_mladina_13

Po kratkem oz. sladkem premoru smo se lažje povzpeli na vrh Strunjana, pravzaprav do cerkve Marijinega prikazanja. Pater Niko Žvokelj nam je na zanimiv način predstavil okolje, v katerem se nahajamo. Sledil je ogled cerkve, kjer smo lahko slišali zgodovino cerkve in njene glavne znamenitosti – zgodovinske slike, ki prikazujejo zahvale ljudi, ki so se zahvalili Mariji za rešitev pred gotovo smrtjo. Tako je skozi stoletja postala cerkev pomembna romarska točka za celotno Istro – Pater Niko pravi, da so to »primorske Brezje«.

 

 

PGD_Kamnik_mladina_11

Ekskurzijo smo popestrili z občnim zborom mladine v naravi. Prisotnih je bilo osemnajst otrok in šest mentorjev mladine. Na občnem zboru se je poročalo o delu mladine v preteklem letu ter skoval nov načrt za leto 2011.

Po končanem zboru smo se odpravili do strunjanskega križa, ki daje razgled na Tržaški zaliv in severno obaloStrunjanskega polotoka. S te točke se tudi vidi mogočnost osemdeset metrskega klifa. Ja, res je - klif ni samo v Angliji ampak ga imamo tudi mi.

 

Ker pa smo gasilci, je prav da si ogledamo oz. obiščemo kakšen gasilski dom. Tokrat je bil na vrsti ogled gasilskega doma gasilske brigade Koper. Poklicni gasilec nas je prijazno sprejel in nam razkazal dom. Prikazan nam je bil tudi kratki film, ki prikazuje 60 letno zgodovino delovanja poklicne enote. Tako smo se lahko na lastne oči prepričali, da v poklicni brigadi ni nikoli dolgčas, saj je dispečer oz. dežurni v kontrolni sobi ves čas sprejemal klice o požarih v naravi. Podrobno smo si ogledali vozila v enoti, čeprav je bila garaža že kar malo prazna. Najbolj nas je zanimala tehnika ki je v svoji enoti nimamo,tako so nam podrobno razkazali vozilo za posredovanje v tunelih.

PGD_Kamnik_mladina_14

PGD_Kamnik_mladina_03PGD_Kamnik_mladina_04PGD_Kamnik_mladina_12

 

 

 

 

 

Naša pot se je nadaljevala proti Bobrovi hišici v ribogojnici Rižana. Bobrova hišica se imenuje zato, ker so mnogo let nazaj tam gojili nutrije za krzno, zdaj pa je tam urejen prostor za piknike. To možnost smo seveda s pridom izkoristili, zakurili ogenj in pripravili ogromne količine slastnih čevapčičev in hrenovk. Seveda tudi vode ni manjkalo, vendar se nismo kopali, saj bi uboge postrvi še bolj preplašili. Smo pa zato namesto kopanja izvedli tekmovanje v spretnosti, hitrosti in moči. Iz gasilske mladine so se formirale tri tekmovalne skupine: »Mrge«, »Borat tim« in »Zelenci«. Tekmovalne discipline so bile: šivanje, izdelava piramide, metanje vrvi, štafeta in vlečenje vrvi. Vse tri skupine so se borile do zadnjih moči, vendar na koncu je odločitev o zmagovalcu določil met krogcev.

V popoldanskih urah smo se veseli in malo utrujeni podali na pot proti domu, kjer so nas starši že nestrpno pričakovali.

PGD_Kamnik_mladina_02PGD_Kamnik_mladina_05PGD_Kamnik_mladina_06PGD_Kamnik_mladina_07PGD_Kamnik_mladina_08PGD_Kamnik_mladina_10PGD_Kamnik_mladina_15PGD_Kamnik_mladina_16PGD_Kamnik_mladina_17PGD_Kamnik_mladina_18PGD_Kamnik_mladina_19

scroll back to top
 
Nazaj...